Sprzęt fitness, wyposażenie domowej siłowni, testy, recenzje.

Po prawej stronie znajdziecie listę używanego przeze mnie sprzętu fitness, gł. orbitreków, bieżni i ciężarów. Najbardziej aktualne zestawienie maszyn godnych uwagi znajdziecie w dziale Ranking Orbitreków i Ranking Bieżni. Jeśli po lekturze nadal nie wiecie jaki sprzęt kupić, zapytajcie w dziale Forum.

 

Część recenzji dotyczy urządzeń, które nie są już produkowane i takich zazwyczaj nie polecam ze względu na ograniczoną dostępność części zamiennych.

Orbitrek

Bieżnia

Inny sprzęt cardio

Sprzęt siłowy


Popularne orbitreki do 3000zł.

Xterra FS3.5e - najpopularniejszy wybór klientów oraz najtańszy przedni napęd roku 2015, 2016 i 2017. Jest to też najpopularniejszy przedni napęd czytelników Orbitrekguru.com. Cena 2000zł.

Kettler Cross P - wg. portalu Ceneo.pl jest to najlepiej sprzedający się orbitrek w cenie do 2500zł w ciągu ostatnich 2 lat. Cena 2100zł

Insportline Caracas - wygodny i solidny orbitrek z napędem tylnym. Rozstaw platform dod stopy to tylko 17cm, co daje w miarę wygodny ruch i stawia go w czołówce tanich tylnonapędowców na rok 2017.


Popularne orbitreki do 5000zł.

Xterra FS3.9 - absolutny hit roku 2017 i król klasy średniej. Jeśli nie potrzebujecie, by wasz orbitrek się składał i w zamian szukacie stabilności i trwałości to FS3.9 zrobi swoją robotę dobrze i tanio. W cenie ok 3500zł jest to jeden z najwygodniejszych i najsolidniejszych orbitreków.

Kettler Skylon 3 - niezmiennie, jedna z popularniejszych maszyn z napędem przednim, przeznaczona do użytku domowego, składana i w roku 2017 tańsza niż kiedykolwiek wcześniej. W związku z nową ofertą orbitreków Kettlera Skylon 3 był przez prawie cały rok 2017 wyprzedawany w cenie ok 4500zł zamiast 6000zł.

Spirit XE195 - nowość na liście, najtańszy orbitrek marki Spirit. Prosty, ale konkretny. Z najmniejszym rozstawem platform pod stopy i najlepszą możliwą gwarancją dostępną w Polsce bezproblemowo deklasuje wszystkich rywali. Jedynym zaskoczeniem jest cena, która spadła poniżej 5000zł.


Najpopularniejsze orbitreki klasy premium - powyżej 5000zł

Spirit XE795 - jedyny w zestawieniu orbitrek komercyjny - który ma konkurować z klubowymi eliptykami wagi ciężkiej. Znajdzie też zastosowanie w prywatnych domach, ciężkich, ciężko trenujących użytkowników. Cena ok 7000zł nie rozpieszcza, ale jest to jedyny orbitrek w całym zestawieniu, którego awaryjność jest bliska zera. Wyposażając kluby fitness w ten sprzęt, nawet nie słyszałem o jakiejkolwiek usterce tego modelu! Jest to najbardziej solidny orbitrek jaki znam.

Sole E95 - Model E95 od lat jest uważany za najlepszy orbitrek domowy wszech czasów. Zebrał wszystkie możliwe nagrody i jest pierwszy w zachodnich rankingach. W roku 2017 wprowadzono lekki facelifting oraz dodano łączność bluetooth. Szkoda, że bezawaryjność nie powala tak jak cena.

Kettler Skylon S - spadek z pozycji drugiej. Jedyny składany orbitrek w klasie Premium. Cena w ciągu ostatnich miesięcy znacznie spadła z ok 7500zł na 5600zł.

Moje testy mocnych i słabych stron orbitreków są od lat podobne, ale ich wyrażanie w postaci ocen ulegało zmianie wielokrotnie. Od skali 5 punkowej, 10 punktowej, poprzez procenty i gwiazdki do oceny opisowej obecnie. Czytelnicy uwielbiają cyfry i konkretne wyniki. Jednak po latach używania orbitreków stwierdzam, że nie jestem w stanie przedstawić moich odczuć w liczbach, bo to tak jak by oceniać partnera treningowego w liczbach właśnie.

Ponad to, niektóre cechy dla jednych będące zaletami dla innych są obojętne, lub wręcz są wadami. Dlatego ocena przedstawiana w liczbach będzie powoli ustępować pola opinii opisowej z uwzględnieniem wad, zalet i innych cech charakterystycznych.

 

Najważniejsze cechy dobrego orbitreka to:

  • Ergonomia i komfort treningu
  • Stabilność
  • Płynność ruchu
  • Niezawodność
  • Wyposażenie
  • Stosunek ceny do jakości

Strona Orbitrekguru.com powstała głównie z powodu tego działu. Mam swoje zdanie na temat orbitreków i tu zamierzam się nim podzielić. Eliptyki testuję u siebie w domu, w małym mieszkanku na warszawskim Mokotowie. Urządzenia, które opisuję zazwyczaj mam u siebie  kilka tygodni lub miesięcy i używam ich regularnie. Mam całkiem sporą bazę klientów, którzy chętnie dzielą się ze mną swoimi wrażeniami na temat maszyn, na których ćwiczą. Ponad to zawodowo montuję, serwisuję i naprawiam eliptyki, uczę jak z nich korzystać i doradzam, jakie kupować. Od 2011r prowadzę statystyki awaryjności maszyn, ze skutkiem o tyle dobrym, że udało mi się wychwycić cechy wspólne zarówno solidnych, jak i słabych orbitreków.

 

Prowadząc testy oceniam też czynniki, których nie opisuję, jeśli nie odbiegają od ogólnych norm. Jeśli jednak się wyróżniają, to zwracam uwagę na:

montaż, instrukcję, klucze, pas telemetryczny, smar do rolek, wygląd, wielkość, jakość wykonania, możliwość złożenia prowadnicy, komfort ruchu, ergonomię, kształt i położenie ruchomych rączek, uchwyty Multigrip, płynność ruchu, długość i wysokość kroku, max. obciążenie, podwójne rolki, niezawodność, gwarancja, dostępność części, kontrolery w rączkach, stabilność, poczucie bezpieczeństwa, blokada mechanizmu, poziomowanie, wydawane dźwięki, koszyk na bidon, łatwość obsługi, gadżety, regulacje, ruchoma rampa, półka pod tablet, głośniki, czynnik Q, stosunek ceny do jakości.

-Cezary


Nie znalazłeś orbitreka, którego szukasz? Zostaw komentarz pod spodem.

Comments: 98
  • #98

    Michal (Saturday, 14 November 2020 21:36)

    Dzien dobry

    Co Pan sadzi o orbitreku Kettler ctr3? Czy jest to wygodny sprzet?

  • #97

    Urszula (Sunday, 11 October 2020 05:34)

    Witam,
    Kettler wprowadził nowe sprzęty , chodzi o omnium, co Pan o nich sadzi. Wg mnie mają gorsze parametry nich seria skylon, i są o połowę tańsze.
    Szukam dla mnie orbitrek i trudno czasem w tym gąszczu wybrać
    Pozdrawiam

  • #96

    Grzesiek (Thursday, 24 September 2020 01:22)

    Dzień dobry,
    czy spotkał się Pan z orbitrekiem inSPORTline inCondi ET660i II ?
    Czy warto zainwestować takie pieniądze (5600 zł) w ten sprzęt?
    Chodzi mi o żywotność, jakość, dostępność części itp.
    Miałby służyć w domu, w zasadzie 3 osobom dorosłym. Może jakiś test, opinia?
    Z góry dziękuję za każdą informację.

  • #95

    Artur (Wednesday, 19 August 2020 18:25)

    Pytanie o orbitrek finnlo Crossflow.
    Czy będzie odpowiedni dla osoby o wzroście 191cm?

  • #94

    Robert Kasperek (Monday, 29 June 2020 08:48)

    Witam,
    Szukam orbitreka dla mojego syna.
    Waży 120 kg. Musi to być wygodny, stabilny, mocny, bezawaryjny na długo.
    No i cena do 2000 PLN.

    Z góry dzięki,
    Robert

  • #93

    Krzysztof M (Monday, 08 June 2020 22:45)

    Witam,

    W recenzjach nie ma żadnego orbitreka Hop-Sport. Może warto przetestować jakiś z ich stajni. Np. tylno napędowy HS-095C ?
    Ciekaw jestem opinii. Sam nabyłam taki kilka dni temu (troche ryzykownie bo praktycznie brak opinii / recenzji w sieci). Konkurował u mnie ze znacznie droższym Kettler Crosstrainer Optima 200. Jakkolwiek ze wzgledu na jego zagmatwaną dostępność ... wybrałem tańszą opcję dostepną od ręki.

  • #92

    MONIKA (Tuesday, 05 May 2020 23:28)

    Dzień dobry, czy orbitrek York Fitness X520 jest godny polecenia dla osoby początkującej wzrost 167 waga 70 kg

  • #91

    Monika (Monday, 27 April 2020 02:03)

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad zakupem pierwszego w swoim życiu orbitreka. Budżet ok + - 2000
    zł.
    Wzrost 168 cm, waga 65 kg do codziennych domowych treningów. Ze względu na solidność wybrałam firmę Kettler model Axos Cross M czy P (nie wiem na czym polega różnica) lub Rivo 2 czy 4? Oczekiwania; koło +12 kg, magnetyczny, wygodny rozstaw kroku, solidny, wytrzymały. Bardzo proszę o poradę, który model będzie spełniał moje kryteria? A może należałoby wybrać inną firmę? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #90

    Agnieszka Komorowska (Friday, 24 April 2020 10:28)

    Dzień dobry który orbitrek wybrać dla 120 kg,wzrost 180.Xterr FS 3.9 czy SHUA B5700 E.Bardzo proszę o poradę.Dziękuję.

  • #89

    Marcin (Thursday, 17 October 2019 13:26)

    Witam, czy orbitreki niemieckiej marki Skandika model Carbon Advance i model CardioCros Carbo ProElliptical niczym nie ustępują modelom Finnlo SX1 i Ellypsis E3000, albowiem są one łudząco podobne i z wyglądu i z parametrów (a nawet z ceny https://skandika.com/kategorie/fitness/crosstrainer/), niemniej ceny ich pozyskania na naszym rynku jako modeli powystawowych są korzystniejsze?

  • #88

    Tobiasz (Sunday, 04 August 2019 11:13)

    Czesc,
    Masz jakies zdanie na temat Hs-200c Trance? Myślałem o zakupie fs3.5e, ale po przeczytaniu Twojej recenzji trochę się obawiam, że będę za ciężki. 182cm i 115kg wagi do użytku 3 razy w tygodniu po godzinie w kierunku redukcji i wzmocnienia wydolności.

  • #87

    wahając_się (Saturday, 29 June 2019 20:09)

    Xterra FS3.0 czy Xterra FS3.5
    Ze względu na ilość miejsca a w pomieszczeniu lepszy byłby składany FS3.0.
    Rozstaw podstopnic FS3.0 (9cm) podobnie do wyższego numerem modelu.
    Co ten składany model jest droższy ale załóżmy, że da się znieść.
    Co jednak jeśli chodzi o trwałość, dostępność części czy inne czynniki o których doświadczona osoba może wiedzieć lepiej?
    Który wybrać?

  • #86

    ArtD (Tuesday, 08 January 2019 19:46)

    Witam,
    Zainteresowałem się Xterra FS3.5 lub Xterra FS3.9. Szukając tak jak u poprzednika Waldemara Krzepina uwagę zwrócił pół-komercyjny produkt HS-200C Trance - Hop Sport. Cenowo plasuje się pomiędzy obydwoma produktami Xterra. Czy mial ktoś możliwość porównania przetestowania
    Pozdrawiam

  • #85

    Monika (Monday, 17 December 2018)

    Witam,
    Planuje zakup orbitreka dla męża. Mój wybór padł na hertz x-run 4.0
    Mąż ma ok. 100 kg i wzrost 184 cm. Czy to dobry wybór? czy lepiej inny z tej półki cenowej? Jeśli inny, to co może Pan polecić?
    Dysponujemy miejscem 175 cm długości. W opisie urządzenia jest wskazane, że zajmuje ono 160 cm. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie jest maksymalne wychylenie ramion. Czy w każdy orbitreka jest takie same? czy wychylenie zależy od modelu?

    Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
    Mam nadzieję, że do świąt Bożego Narodzenia 2018 uda mi się kupić odpowiedni sprzęt :)

  • #84

    Waldemar Krzepina (Saturday, 20 October 2018 17:45)

    Witam. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej drobiazgowości. Dlatego będę wdzięczny za opinie orbitreka HS 200 Trance iConsole+. Czytając uważnie czym należy kierować się przy wyborze zakupu orbitreka, w/w model ma bardzo ciekawą specyfikację. Długość kroku raz 44cm lub 55cm, waga koła 26kg, rozstaw 6cm!!, i ciekawy gadżet iConsole+, koszyk na bidon, wejście USB. Pozostaje ważny element jakość producenta. Pozdrawiam.

  • #83

    Piotrek (Friday, 29 June 2018 14:39)

    Planuje zakupic orbitrek Finnlo Ellypsis on kosztuje teraz 4.500 zl Co pan sadzi o tym orbitreku Czy ma jakies wady Pozdrawiam

  • #82

    Robert (Friday, 30 March 2018 18:55)

    Witam!
    Proszę o poradę .Chcę zacząć przygodę z orbitrekiem.
    Waga 88kg, wzrost 1,85m.
    Budżet do 2000 ale jestem w stanie dołożyc 200-300zł jeżeli poleciłby Pan coś wartego uwagi.
    Trening 3 razy tygodniowo po 30 min
    Wcześniej miałem wioslarza ale lekarz zabronił mi Cwiczeń rozciagających - mam 3 przepłukliny kręgosłupa i skoliozę piersiowo lędzwiową
    Chodzę 2-3 razy w tygodniu na basen.
    Najbardziej zależy mi na mięśniach brzucha - pewnie jak każdemu facetowi
    Z góry dziekuję

  • #81

    Edyta (Sunday, 04 March 2018 15:03)

    Witam, chciałam zapytać o ocenę orbitreka przednionapędowego Spokey Mantis? Nigdzie nie mogę znaleźć zadnej opinii a jestem zainteresowana kupnem tego orbitreka. Co Pan o nim sądzi? Proszę o odp.

  • #80

    Justyna (Friday, 23 February 2018 21:33)

    Witam .Chcę kupić orbiterek i do 2000 zł i nie mogę się zdecydować .Rozważam Rivo p lub m , ewentalnie hammer crosstech , króry z nich byłby najlepszy ?.Waże 80 kg wzrost Pozdrawiam.

  • #79

    Monika (Thursday, 22 February 2018 16:38)

    Witam.
    Szukam orbitreka głównie dla siebie (165cm, 58kg), ale myślę, że i mąż(180cm, ok. 80kg) od czasu do czasu poćwiczy. Nasz budżet to 3000zł. Będzie używany praktycznie codziennie, około godziny. Biorę pod uwagę Caracas oraz FS3.5e. Chciałabym, żeby gabarytowo był możliwie jak najmniejszy (chodzi głównie o długość), bo w mieszkaniu mamy niewiele miejsca. A może warto zwrócić również uwagę na jakiś używany, ale z wyższej klasy? Proszę coś doradzić.
    Pozdrawiam

  • #78

    Rafal (Sunday, 04 February 2018 23:56)

    Witam

    Zakupiłem XTERRA 3.9 w AXXO - orbi bardzo fajny, ale po jakimś czasie coś zaczęło stukać w korpusie - przyjechał serwisant obrócił jakąś podkładkę i było OK do czasu... Znowu coś zaczęło w korpusie lekko pukać po nagraniu filmiku i przesłaniu do AXXO przysłali nowy korpus, wymieniłem i dalej coś czasami puka w korpusie....
    Ręce opadają... nie wiem czy mam pecha, czy wadliwa partia, czy producent leci po kosztach i gorsze materiały używa....
    Proszę o jakieś info czy też macie takie problemy....
    Orbi nie jest dużo używany, średnio co drugi dzień/trzeci przez godzinę przez 2 osoby, czyli ok 5 - 6 godzin tygodniowo

  • #77

    Jacek (Tuesday, 23 January 2018 15:05)

    Witam.
    Panie Bogusławie dziękuję za pomoc w doborze orbitreka.
    Zakupiony Xterra FS3.5e na stronie axxo.pl sprawuje się super.
    Po zakupie przypadkowo uszkodził mi się zasilacz, który bez problemu został wymieniony przez p. Bogusława za free . Dziękuję ślicznie, pozdrawiam i polecam wszystkim.

  • #76

    Ireneusz (Friday, 12 January 2018 10:26)

    Szukam orbitreka średniej klasy (ok. 2000-3000 zł) o niewielkiej długości i dobrej niezawodności. Czy Hertz Fittness X-Run 4.0 jest godny uwagi?
    Czy mógłby Pan polecić jakiś model spełniający te wymagania?
    Dziękuje z góry za odpowiedź.

  • #75

    Anna (Wednesday, 10 January 2018 16:49)

    Witam, co może Pan powiedzieć o takim : https://fitness-home.pl/pl/p/Oribtrek-eliptyczny-Gregster-Crosstrainer-130kg/4049
    Z góry dziękuję. Pozdrawiam Ania :)

  • #74

    Radek (Wednesday, 06 December 2017 22:13)

    Kettler CX3 czy UNIX P ?
    który lepszy ?

  • #73

    Anna (Friday, 24 November 2017 21:54)

    Witam. Czy moge prosic i rade w doborze orbitreka. Jestem Pana wielka fanka i jest Pan moja inspiracja:) chcialabym prosic o info dot. Orbitreka hertz x run 4.5. Czy bedzie to dobry wybor?

    http://www.hertz-fitness.pl/oferta/orbitreki/orbitrek-z-przednim-kolem-x-run-45/

  • #72

    Eliza (Thursday, 16 November 2017 19:03)

    Witam, mam okazję tanio odkupić orbitrek kettler axos cross m 7647-900 czy to jest dobry wybór dla osoby 164cm 76kg wagi oraz 176cm 98kg do użytku domowego w celu zagubienia kilku kg :)

  • #71

    MiJas (Sunday, 05 November 2017 13:36)

    Proszę o opinie orbitreka HS-200C Trance iConsole+

  • #70

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:39)

    Cześć Jarek #68
    Nie znam tego modelu i nie jest to popularna konstrukcja, także czas pokaże. Na razie się nie wypowiadam.
    Pozdrawiam

  • #69

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:37)

    Cześć Czarciklej #67
    z serwisem Insportline mam sporo do czynienia i zazwyczaj dobrze załatwiają reklamacje. Jeśli kontakt telefoniczny nie poskutkował, warto zasięgnąć rady Rzecznika Praw Konsumenta, a serwisowi wspomnieć, że właśnie tam zgłosi się sprawę.
    Powodzenia

  • #68

    Jarek (Wednesday, 25 October 2017 11:12)

    Witam,
    Chciałbym zapytać czy miałeś okazję testować albo spotkałeś się z takim orbitrekiem? I czy poleciłbyś ten orbitrek. Ciężko znaleźć na jego temat jakieś opinie a widzę, że jest to model podobny do Hertz Run 4.5 przy czym jest różnica w długości kroku oraz wadze koła plus ma Bluetooth.
    Hop Sport HS 200C Trance IConsole+

    Pozdrawiam

  • #67

    Czarciklej (Friday, 28 July 2017 11:21)

    Witam
    Chciałbym z mojej perspektywy odradzić wszystkim zakup orbitreka Insportline ET520i. Po niecałym tygodniu użytkowania zaczęły się ścierać tylne rolki co uniemożliwia ćwiczenie. Dodatkowo nigdy w życiu nie spotkałem się z takim brakiem profesjonalizmu podczas reklamacji produktu, Minął ponad miesiąc od złożenia formularza i dalej nic. od trzech tygodni dzwonię do firmy insportline, gdzie pracownik mówi że ,,przeprasza rolki są przygotowane i będą dostarczone za dwa dni''. Czyli 3 tygodnie jestem okłamywany i zbywany. Jeszcze raz stanowczo odradzam.

  • #66

    Orbitrekguru (Tuesday, 23 May 2017 09:29)

    Cześć Alicja,
    z asortymentu Kettlera znam i polecam Ellipticala P oraz Skylona 1. Obydwa powinny być wygodne i mało inwazyjne dla kręgosłupa. Jeśli możesz dołożyć, to lepszym rozwiązaniem będzie Skylon 3 lub 5.
    Polecam też maszyny marek innych niż Kettler np. Xterra FS3.5e, FS3.9e, Insportline ET520i. Wszystkie wymienione modele są dobrze opisane w dziale Testy.
    Pozdrawiam, powodzenia.

  • #65

    Alicja (Tuesday, 23 May 2017 03:20)

    Witam, jaki orbitrek wybrać dla osoby z chorym kręgosłupem/ jestem po 3 operacjach ale to nie zniechęca bo ćwiczyć trzeba :) /Dodam że mam 176 cm wzrostu i jestem średniej wagi/65 kg/ Myślałam o marce Kettler natomiast nie mam pojęcia który model wybrać, no i myślę tez o rozsądnej granicy cenowej.Będę wdzięczna za wskazanie odpowiedniego modelu.Pozdrawiam :)

  • #64

    edyta (Saturday, 25 February 2017 16:22)

    Witam! Mam 162 i 65 kg wagi! Szukam orbitreka do spalenia tkanki tłuszczowej, moj mąż 190 i 92 kg. Szukałam na olx używanych jednak nie brałam pod uwagę tego ze dobor modelu musi odpowiadać wysokości i mojej wadze! Jakimi parametrami powinnam sie kierować przy kupnie?

  • #63

    Maciek (Monday, 13 February 2017 20:58)

    Witaj.
    Rozpoczynam przygodę z orbitrekiem. Moim głównym celem jest zbicie na nim zbędnych kilogramów. Mój wzrost 182 cm oraz waga 110kg. Na oku mam 3 nasepujące orbitreki w kategori budżetowej:
    1)Kettler Elliptical P
    2)York Fitness X520
    3)E-NW1000 Energetic Body
    Proszę o pomoc w wyborze orbitreka z powyższych, lub zaproponowanie alternatywy w tej samej kategorii cenowej.
    Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

  • #62

    Krzysztof (Monday, 13 February 2017 10:48)

    Witaj.
    Polecono mi, ORBITREK REEBOK TXF3.0 BLACK EDITION MEGA titanium.
    Moja waga 120 kg przy wzroście 173 cm.Proszę o opinie lub dobór orbitreka do moich parametrów.Użytek domowy, intensywny.
    Pozdrawiam.

  • #61

    Simon (Saturday, 11 February 2017 22:17)

    Cześć. Proszę o poradę. Orbitrek do domu:ojciec 100kg 185cm, matka 56kg 160cm. Każdy kilka razy w tygodniu. Budżet do 5 tys. Proszę o dwie propozycje.

  • #60

    Marta (Saturday, 04 February 2017 09:13)

    Witam,

    Tata 172 cm, 65kg, Mama 152 cm, 85 kg. Szukamy czegoś do 1500 złotych do domowego treningu- dla Taty żeby oprócz biegania mógł się przygotować do półmaratonu( biega regularnie, uzupełnienie treningu) , Mama musi schudnąć. Szukam wśród używanych, znalazłam Kettlera Verso 307, jedyne co mnie martwi to długość kroku, jeśli możesz możesz coś zasugerować jakiś model.

  • #59

    Sylwek (Tuesday, 31 January 2017 20:53)

    Witam.:-)
    Mam podobny problem jak mój poprzednik ale po głębszej analizie wniosek jest że to ta sama konstrukcja i parametry tylko inny programotor i co za tym idzie programowanie. Czy tak?
    Jaka jest u Pana cena e-glide SR?
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam Sylwek.

  • #58

    Andrzej (Saturday, 21 January 2017 09:06)

    Zastanawiam się nad wyborem między orbitrekiem E-Glide SR a Spirit E-Glide.
    Jakie są minusy , plusy E-Glide SR w stosunku do pierwszego w Pana rankingu Spirit E-Glide? Czy są to porównywalne klasowo orbitreki? (jakość wykonania, płynność ruchu, czy nie jest glośny, awaryjność)
    Byłbym bardzo zobowiązany za pomoc w wyborze.
    pozdrawiam,
    Andrzej

  • #57

    Lidia (Monday, 16 January 2017 20:28)

    Przeczytałam wszystko od deski do deski. Obejrzałam wszystkie filmy i wiem że mam kupić z napędem przednim i wąski rozstaw stóp. Mam 163 cm waga 50kg. Pracuję bardzo dużo na komputerze i moje nadgarstki wymagają stale ćwiczeń. Czy zatem zakup orbitreka to dobry pomysł? jeśli tak to jaki model by mi Pan polecił. Czy jest możliwe by z tego samego urządzenia korzystała druga osoba, która ma wzrost podobny, ale waży 80 kg? Z góry dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam

  • #56

    Konrad (Saturday, 14 January 2017 20:09)

    Fajna strona, nie spodziewalem sie, ze mozna testowac orbitreki.

    Nie do konca rozumiem, spojrzalem na oceny trzech wymienionych wyzej orbitrekow, FS3.5e , S1, axo.

    Komfort 3 na 5 a polecany?

    Potrzebuje orbitreka to redukcji tkanki tluszczowej i kondycji. Obydwoje z zona nie posiadamy nadwagi, ja waze nieco ponad 80 przy 179 zona tez wrecz idealnie.

    Czy jest sens interesowac sie drozszymi?

  • #55

    AniaBE (Wednesday, 04 January 2017 22:06)

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zamówiliśmy xterra 3.5, bo mąż odmawia składania jasnych deklaracji co do swoich treningów:) Ustaliliśmy, że jak już "zajeździmy" to urządzenie, to przesiądziemy się na większe:) Czekamy z niecierpliwością na dostawę z axxo. Plany treningowe też już kupione. Jeszcze jedno pytanie, nigdzie chyba o tym nie mówiłeś, jaka mata będzie dobra pod orbitrek (drewniana podłoga) - czy dobra będzie taka przezroczysta z poliwęglanu, jak pod meble biurowe? Pozdrawiam:)

  • #54

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:58)

    *czekam z niecierpliwością :) Wybór padł na F.S 3,5. Póki co katuje starego orbitreka. Zdaje sobie sprawę, że sprzęt w siłowni jest profesjonalny i lepszy ale wole taką opcje niż bezczynne siedzenie :)
    P.S.
    Fajny program treningowy-nie mogłam się oprzeć i już cały przejrzałam :) Jest ułożony bardzo logicznie, naprawdę to widać :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Natalia

  • #53

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:51)

    Ślicznie dziękuję za wyczerpujące informacje (również telefoniczne :)) orbiś już zamówiony w Axxo i czeka

  • #52

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017)

    Oba mają pasy, a jeśli ja mam np pas innej firmy który łączy się bezprzewodowo to też połączy się z fs3.5e lub caracasem (z tego co wiem caracas Bluetooth nie ma więc jak te pasy łączą się z urządzeniem?)

  • #51

    Orbitrekguru (Wednesday, 04 January 2017 14:50)

    Cześć Rafał, najbardziej będzie pasował FS3.5e. Ma najwygodniejszy krok i pas w zestawie. Później Caracas, bo ma drugi najwygodniejszy krok i chyba też pas w zestawie.
    Pozdrawiam

  • #50

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017 00:42)

    Witam, szukam orbitrek dla żony (160cm/50kg). Mamy wypatrzonych kilka modeli: Sportop e2000i, Sportop e880i, xterra fs3.5 oraz Insportline caracas. Tu moje pytanie o pas telemetryczny - który orbi będzie działał np z pulsometrami? Który orbi pasowałby najlepiej dla niej? Dzięki

  • #49

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:38)

    Cześć Aniu. FS3.5e powinien na początek w zupełności wystarczyć i powinno być Ci na nim wygodniej niż na FS3.9e.
    Pozdrawiam