Sprzęt fitness, wyposażenie domowej siłowni, testy, recenzje.

Po prawej stronie znajdziecie listę używanego przeze mnie sprzętu fitness, gł. orbitreków, bieżni i ciężarów. Najbardziej aktualne zestawienie maszyn godnych uwagi znajdziecie w dziale Ranking Orbitreków i Ranking Bieżni. Jeśli po lekturze nadal nie wiecie jaki sprzęt kupić, zapytajcie w dziale Forum.

 

Część recenzji dotyczy urządzeń, które nie są już produkowane i takich zazwyczaj nie polecam ze względu na ograniczoną dostępność części zamiennych.

Orbitrek

Bieżnia

Inny sprzęt cardio

Sprzęt siłowy


Popularne orbitreki do 3000zł.

Xterra FS3.5e - najpopularniejszy wybór klientów oraz najtańszy przedni napęd roku 2015, 2016 i 2017. Jest to też najpopularniejszy przedni napęd czytelników Orbitrekguru.com. Cena 2000zł.

Kettler Cross P - wg. portalu Ceneo.pl jest to najlepiej sprzedający się orbitrek w cenie do 2500zł w ciągu ostatnich 2 lat. Cena 2100zł

Insportline Caracas - wygodny i solidny orbitrek z napędem tylnym. Rozstaw platform dod stopy to tylko 17cm, co daje w miarę wygodny ruch i stawia go w czołówce tanich tylnonapędowców na rok 2017.


Popularne orbitreki do 5000zł.

Xterra FS3.9 - absolutny hit roku 2017 i król klasy średniej. Jeśli nie potrzebujecie, by wasz orbitrek się składał i w zamian szukacie stabilności i trwałości to FS3.9 zrobi swoją robotę dobrze i tanio. W cenie ok 3500zł jest to jeden z najwygodniejszych i najsolidniejszych orbitreków.

Kettler Skylon 3 - niezmiennie, jedna z popularniejszych maszyn z napędem przednim, przeznaczona do użytku domowego, składana i w roku 2017 tańsza niż kiedykolwiek wcześniej. W związku z nową ofertą orbitreków Kettlera Skylon 3 był przez prawie cały rok 2017 wyprzedawany w cenie ok 4500zł zamiast 6000zł.

Spirit XE195 - nowość na liście, najtańszy orbitrek marki Spirit. Prosty, ale konkretny. Z najmniejszym rozstawem platform pod stopy i najlepszą możliwą gwarancją dostępną w Polsce bezproblemowo deklasuje wszystkich rywali. Jedynym zaskoczeniem jest cena, która spadła poniżej 5000zł.


Najpopularniejsze orbitreki klasy premium - powyżej 5000zł

Spirit XE795 - jedyny w zestawieniu orbitrek komercyjny - który ma konkurować z klubowymi eliptykami wagi ciężkiej. Znajdzie też zastosowanie w prywatnych domach, ciężkich, ciężko trenujących użytkowników. Cena ok 7000zł nie rozpieszcza, ale jest to jedyny orbitrek w całym zestawieniu, którego awaryjność jest bliska zera. Wyposażając kluby fitness w ten sprzęt, nawet nie słyszałem o jakiejkolwiek usterce tego modelu! Jest to najbardziej solidny orbitrek jaki znam.

Sole E95 - Model E95 od lat jest uważany za najlepszy orbitrek domowy wszech czasów. Zebrał wszystkie możliwe nagrody i jest pierwszy w zachodnich rankingach. W roku 2017 wprowadzono lekki facelifting oraz dodano łączność bluetooth. Szkoda, że bezawaryjność nie powala tak jak cena.

Kettler Skylon S - spadek z pozycji drugiej. Jedyny składany orbitrek w klasie Premium. Cena w ciągu ostatnich miesięcy znacznie spadła z ok 7500zł na 5600zł.

Moje testy mocnych i słabych stron orbitreków są od lat podobne, ale ich wyrażanie w postaci ocen ulegało zmianie wielokrotnie. Od skali 5 punkowej, 10 punktowej, poprzez procenty i gwiazdki do oceny opisowej obecnie. Czytelnicy uwielbiają cyfry i konkretne wyniki. Jednak po latach używania orbitreków stwierdzam, że nie jestem w stanie przedstawić moich odczuć w liczbach, bo to tak jak by oceniać partnera treningowego w liczbach właśnie.

Ponad to, niektóre cechy dla jednych będące zaletami dla innych są obojętne, lub wręcz są wadami. Dlatego ocena przedstawiana w liczbach będzie powoli ustępować pola opinii opisowej z uwzględnieniem wad, zalet i innych cech charakterystycznych.

 

Najważniejsze cechy dobrego orbitreka to:

  • Ergonomia i komfort treningu
  • Stabilność
  • Płynność ruchu
  • Niezawodność
  • Wyposażenie
  • Stosunek ceny do jakości

Strona Orbitrekguru.com powstała głównie z powodu tego działu. Mam swoje zdanie na temat orbitreków i tu zamierzam się nim podzielić. Eliptyki testuję u siebie w domu, w małym mieszkanku na warszawskim Mokotowie. Urządzenia, które opisuję zazwyczaj mam u siebie  kilka tygodni lub miesięcy i używam ich regularnie. Mam całkiem sporą bazę klientów, którzy chętnie dzielą się ze mną swoimi wrażeniami na temat maszyn, na których ćwiczą. Ponad to zawodowo montuję, serwisuję i naprawiam eliptyki, uczę jak z nich korzystać i doradzam, jakie kupować. Od 2011r prowadzę statystyki awaryjności maszyn, ze skutkiem o tyle dobrym, że udało mi się wychwycić cechy wspólne zarówno solidnych, jak i słabych orbitreków.

 

Prowadząc testy oceniam też czynniki, których nie opisuję, jeśli nie odbiegają od ogólnych norm. Jeśli jednak się wyróżniają, to zwracam uwagę na:

montaż, instrukcję, klucze, pas telemetryczny, smar do rolek, wygląd, wielkość, jakość wykonania, możliwość złożenia prowadnicy, komfort ruchu, ergonomię, kształt i położenie ruchomych rączek, uchwyty Multigrip, płynność ruchu, długość i wysokość kroku, max. obciążenie, podwójne rolki, niezawodność, gwarancja, dostępność części, kontrolery w rączkach, stabilność, poczucie bezpieczeństwa, blokada mechanizmu, poziomowanie, wydawane dźwięki, koszyk na bidon, łatwość obsługi, gadżety, regulacje, ruchoma rampa, półka pod tablet, głośniki, czynnik Q, stosunek ceny do jakości.

-Cezary


Nie znalazłeś orbitreka, którego szukasz? Zostaw komentarz pod spodem.

Comments: 95
  • #95

    Artur (Wednesday, 19 August 2020 18:25)

    Pytanie o orbitrek finnlo Crossflow.
    Czy będzie odpowiedni dla osoby o wzroście 191cm?

  • #94

    Robert Kasperek (Monday, 29 June 2020 08:48)

    Witam,
    Szukam orbitreka dla mojego syna.
    Waży 120 kg. Musi to być wygodny, stabilny, mocny, bezawaryjny na długo.
    No i cena do 2000 PLN.

    Z góry dzięki,
    Robert

  • #93

    Krzysztof M (Monday, 08 June 2020 22:45)

    Witam,

    W recenzjach nie ma żadnego orbitreka Hop-Sport. Może warto przetestować jakiś z ich stajni. Np. tylno napędowy HS-095C ?
    Ciekaw jestem opinii. Sam nabyłam taki kilka dni temu (troche ryzykownie bo praktycznie brak opinii / recenzji w sieci). Konkurował u mnie ze znacznie droższym Kettler Crosstrainer Optima 200. Jakkolwiek ze wzgledu na jego zagmatwaną dostępność ... wybrałem tańszą opcję dostepną od ręki.

  • #92

    MONIKA (Tuesday, 05 May 2020 23:28)

    Dzień dobry, czy orbitrek York Fitness X520 jest godny polecenia dla osoby początkującej wzrost 167 waga 70 kg

  • #91

    Monika (Monday, 27 April 2020 02:03)

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad zakupem pierwszego w swoim życiu orbitreka. Budżet ok + - 2000
    zł.
    Wzrost 168 cm, waga 65 kg do codziennych domowych treningów. Ze względu na solidność wybrałam firmę Kettler model Axos Cross M czy P (nie wiem na czym polega różnica) lub Rivo 2 czy 4? Oczekiwania; koło +12 kg, magnetyczny, wygodny rozstaw kroku, solidny, wytrzymały. Bardzo proszę o poradę, który model będzie spełniał moje kryteria? A może należałoby wybrać inną firmę? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #90

    Agnieszka Komorowska (Friday, 24 April 2020 10:28)

    Dzień dobry który orbitrek wybrać dla 120 kg,wzrost 180.Xterr FS 3.9 czy SHUA B5700 E.Bardzo proszę o poradę.Dziękuję.

  • #89

    Marcin (Thursday, 17 October 2019 13:26)

    Witam, czy orbitreki niemieckiej marki Skandika model Carbon Advance i model CardioCros Carbo ProElliptical niczym nie ustępują modelom Finnlo SX1 i Ellypsis E3000, albowiem są one łudząco podobne i z wyglądu i z parametrów (a nawet z ceny https://skandika.com/kategorie/fitness/crosstrainer/), niemniej ceny ich pozyskania na naszym rynku jako modeli powystawowych są korzystniejsze?

  • #88

    Tobiasz (Sunday, 04 August 2019 11:13)

    Czesc,
    Masz jakies zdanie na temat Hs-200c Trance? Myślałem o zakupie fs3.5e, ale po przeczytaniu Twojej recenzji trochę się obawiam, że będę za ciężki. 182cm i 115kg wagi do użytku 3 razy w tygodniu po godzinie w kierunku redukcji i wzmocnienia wydolności.

  • #87

    wahając_się (Saturday, 29 June 2019 20:09)

    Xterra FS3.0 czy Xterra FS3.5
    Ze względu na ilość miejsca a w pomieszczeniu lepszy byłby składany FS3.0.
    Rozstaw podstopnic FS3.0 (9cm) podobnie do wyższego numerem modelu.
    Co ten składany model jest droższy ale załóżmy, że da się znieść.
    Co jednak jeśli chodzi o trwałość, dostępność części czy inne czynniki o których doświadczona osoba może wiedzieć lepiej?
    Który wybrać?

  • #86

    ArtD (Tuesday, 08 January 2019 19:46)

    Witam,
    Zainteresowałem się Xterra FS3.5 lub Xterra FS3.9. Szukając tak jak u poprzednika Waldemara Krzepina uwagę zwrócił pół-komercyjny produkt HS-200C Trance - Hop Sport. Cenowo plasuje się pomiędzy obydwoma produktami Xterra. Czy mial ktoś możliwość porównania przetestowania
    Pozdrawiam

  • #85

    Monika (Monday, 17 December 2018)

    Witam,
    Planuje zakup orbitreka dla męża. Mój wybór padł na hertz x-run 4.0
    Mąż ma ok. 100 kg i wzrost 184 cm. Czy to dobry wybór? czy lepiej inny z tej półki cenowej? Jeśli inny, to co może Pan polecić?
    Dysponujemy miejscem 175 cm długości. W opisie urządzenia jest wskazane, że zajmuje ono 160 cm. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie jest maksymalne wychylenie ramion. Czy w każdy orbitreka jest takie same? czy wychylenie zależy od modelu?

    Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
    Mam nadzieję, że do świąt Bożego Narodzenia 2018 uda mi się kupić odpowiedni sprzęt :)

  • #84

    Waldemar Krzepina (Saturday, 20 October 2018 17:45)

    Witam. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej drobiazgowości. Dlatego będę wdzięczny za opinie orbitreka HS 200 Trance iConsole+. Czytając uważnie czym należy kierować się przy wyborze zakupu orbitreka, w/w model ma bardzo ciekawą specyfikację. Długość kroku raz 44cm lub 55cm, waga koła 26kg, rozstaw 6cm!!, i ciekawy gadżet iConsole+, koszyk na bidon, wejście USB. Pozostaje ważny element jakość producenta. Pozdrawiam.

  • #83

    Piotrek (Friday, 29 June 2018 14:39)

    Planuje zakupic orbitrek Finnlo Ellypsis on kosztuje teraz 4.500 zl Co pan sadzi o tym orbitreku Czy ma jakies wady Pozdrawiam

  • #82

    Robert (Friday, 30 March 2018 18:55)

    Witam!
    Proszę o poradę .Chcę zacząć przygodę z orbitrekiem.
    Waga 88kg, wzrost 1,85m.
    Budżet do 2000 ale jestem w stanie dołożyc 200-300zł jeżeli poleciłby Pan coś wartego uwagi.
    Trening 3 razy tygodniowo po 30 min
    Wcześniej miałem wioslarza ale lekarz zabronił mi Cwiczeń rozciagających - mam 3 przepłukliny kręgosłupa i skoliozę piersiowo lędzwiową
    Chodzę 2-3 razy w tygodniu na basen.
    Najbardziej zależy mi na mięśniach brzucha - pewnie jak każdemu facetowi
    Z góry dziekuję

  • #81

    Edyta (Sunday, 04 March 2018 15:03)

    Witam, chciałam zapytać o ocenę orbitreka przednionapędowego Spokey Mantis? Nigdzie nie mogę znaleźć zadnej opinii a jestem zainteresowana kupnem tego orbitreka. Co Pan o nim sądzi? Proszę o odp.

  • #80

    Justyna (Friday, 23 February 2018 21:33)

    Witam .Chcę kupić orbiterek i do 2000 zł i nie mogę się zdecydować .Rozważam Rivo p lub m , ewentalnie hammer crosstech , króry z nich byłby najlepszy ?.Waże 80 kg wzrost Pozdrawiam.

  • #79

    Monika (Thursday, 22 February 2018 16:38)

    Witam.
    Szukam orbitreka głównie dla siebie (165cm, 58kg), ale myślę, że i mąż(180cm, ok. 80kg) od czasu do czasu poćwiczy. Nasz budżet to 3000zł. Będzie używany praktycznie codziennie, około godziny. Biorę pod uwagę Caracas oraz FS3.5e. Chciałabym, żeby gabarytowo był możliwie jak najmniejszy (chodzi głównie o długość), bo w mieszkaniu mamy niewiele miejsca. A może warto zwrócić również uwagę na jakiś używany, ale z wyższej klasy? Proszę coś doradzić.
    Pozdrawiam

  • #78

    Rafal (Sunday, 04 February 2018 23:56)

    Witam

    Zakupiłem XTERRA 3.9 w AXXO - orbi bardzo fajny, ale po jakimś czasie coś zaczęło stukać w korpusie - przyjechał serwisant obrócił jakąś podkładkę i było OK do czasu... Znowu coś zaczęło w korpusie lekko pukać po nagraniu filmiku i przesłaniu do AXXO przysłali nowy korpus, wymieniłem i dalej coś czasami puka w korpusie....
    Ręce opadają... nie wiem czy mam pecha, czy wadliwa partia, czy producent leci po kosztach i gorsze materiały używa....
    Proszę o jakieś info czy też macie takie problemy....
    Orbi nie jest dużo używany, średnio co drugi dzień/trzeci przez godzinę przez 2 osoby, czyli ok 5 - 6 godzin tygodniowo

  • #77

    Jacek (Tuesday, 23 January 2018 15:05)

    Witam.
    Panie Bogusławie dziękuję za pomoc w doborze orbitreka.
    Zakupiony Xterra FS3.5e na stronie axxo.pl sprawuje się super.
    Po zakupie przypadkowo uszkodził mi się zasilacz, który bez problemu został wymieniony przez p. Bogusława za free . Dziękuję ślicznie, pozdrawiam i polecam wszystkim.

  • #76

    Ireneusz (Friday, 12 January 2018 10:26)

    Szukam orbitreka średniej klasy (ok. 2000-3000 zł) o niewielkiej długości i dobrej niezawodności. Czy Hertz Fittness X-Run 4.0 jest godny uwagi?
    Czy mógłby Pan polecić jakiś model spełniający te wymagania?
    Dziękuje z góry za odpowiedź.

  • #75

    Anna (Wednesday, 10 January 2018 16:49)

    Witam, co może Pan powiedzieć o takim : https://fitness-home.pl/pl/p/Oribtrek-eliptyczny-Gregster-Crosstrainer-130kg/4049
    Z góry dziękuję. Pozdrawiam Ania :)

  • #74

    Radek (Wednesday, 06 December 2017 22:13)

    Kettler CX3 czy UNIX P ?
    który lepszy ?

  • #73

    Anna (Friday, 24 November 2017 21:54)

    Witam. Czy moge prosic i rade w doborze orbitreka. Jestem Pana wielka fanka i jest Pan moja inspiracja:) chcialabym prosic o info dot. Orbitreka hertz x run 4.5. Czy bedzie to dobry wybor?

    http://www.hertz-fitness.pl/oferta/orbitreki/orbitrek-z-przednim-kolem-x-run-45/

  • #72

    Eliza (Thursday, 16 November 2017 19:03)

    Witam, mam okazję tanio odkupić orbitrek kettler axos cross m 7647-900 czy to jest dobry wybór dla osoby 164cm 76kg wagi oraz 176cm 98kg do użytku domowego w celu zagubienia kilku kg :)

  • #71

    MiJas (Sunday, 05 November 2017 13:36)

    Proszę o opinie orbitreka HS-200C Trance iConsole+

  • #70

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:39)

    Cześć Jarek #68
    Nie znam tego modelu i nie jest to popularna konstrukcja, także czas pokaże. Na razie się nie wypowiadam.
    Pozdrawiam

  • #69

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:37)

    Cześć Czarciklej #67
    z serwisem Insportline mam sporo do czynienia i zazwyczaj dobrze załatwiają reklamacje. Jeśli kontakt telefoniczny nie poskutkował, warto zasięgnąć rady Rzecznika Praw Konsumenta, a serwisowi wspomnieć, że właśnie tam zgłosi się sprawę.
    Powodzenia

  • #68

    Jarek (Wednesday, 25 October 2017 11:12)

    Witam,
    Chciałbym zapytać czy miałeś okazję testować albo spotkałeś się z takim orbitrekiem? I czy poleciłbyś ten orbitrek. Ciężko znaleźć na jego temat jakieś opinie a widzę, że jest to model podobny do Hertz Run 4.5 przy czym jest różnica w długości kroku oraz wadze koła plus ma Bluetooth.
    Hop Sport HS 200C Trance IConsole+

    Pozdrawiam

  • #67

    Czarciklej (Friday, 28 July 2017 11:21)

    Witam
    Chciałbym z mojej perspektywy odradzić wszystkim zakup orbitreka Insportline ET520i. Po niecałym tygodniu użytkowania zaczęły się ścierać tylne rolki co uniemożliwia ćwiczenie. Dodatkowo nigdy w życiu nie spotkałem się z takim brakiem profesjonalizmu podczas reklamacji produktu, Minął ponad miesiąc od złożenia formularza i dalej nic. od trzech tygodni dzwonię do firmy insportline, gdzie pracownik mówi że ,,przeprasza rolki są przygotowane i będą dostarczone za dwa dni''. Czyli 3 tygodnie jestem okłamywany i zbywany. Jeszcze raz stanowczo odradzam.

  • #66

    Orbitrekguru (Tuesday, 23 May 2017 09:29)

    Cześć Alicja,
    z asortymentu Kettlera znam i polecam Ellipticala P oraz Skylona 1. Obydwa powinny być wygodne i mało inwazyjne dla kręgosłupa. Jeśli możesz dołożyć, to lepszym rozwiązaniem będzie Skylon 3 lub 5.
    Polecam też maszyny marek innych niż Kettler np. Xterra FS3.5e, FS3.9e, Insportline ET520i. Wszystkie wymienione modele są dobrze opisane w dziale Testy.
    Pozdrawiam, powodzenia.

  • #65

    Alicja (Tuesday, 23 May 2017 03:20)

    Witam, jaki orbitrek wybrać dla osoby z chorym kręgosłupem/ jestem po 3 operacjach ale to nie zniechęca bo ćwiczyć trzeba :) /Dodam że mam 176 cm wzrostu i jestem średniej wagi/65 kg/ Myślałam o marce Kettler natomiast nie mam pojęcia który model wybrać, no i myślę tez o rozsądnej granicy cenowej.Będę wdzięczna za wskazanie odpowiedniego modelu.Pozdrawiam :)

  • #64

    edyta (Saturday, 25 February 2017 16:22)

    Witam! Mam 162 i 65 kg wagi! Szukam orbitreka do spalenia tkanki tłuszczowej, moj mąż 190 i 92 kg. Szukałam na olx używanych jednak nie brałam pod uwagę tego ze dobor modelu musi odpowiadać wysokości i mojej wadze! Jakimi parametrami powinnam sie kierować przy kupnie?

  • #63

    Maciek (Monday, 13 February 2017 20:58)

    Witaj.
    Rozpoczynam przygodę z orbitrekiem. Moim głównym celem jest zbicie na nim zbędnych kilogramów. Mój wzrost 182 cm oraz waga 110kg. Na oku mam 3 nasepujące orbitreki w kategori budżetowej:
    1)Kettler Elliptical P
    2)York Fitness X520
    3)E-NW1000 Energetic Body
    Proszę o pomoc w wyborze orbitreka z powyższych, lub zaproponowanie alternatywy w tej samej kategorii cenowej.
    Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

  • #62

    Krzysztof (Monday, 13 February 2017 10:48)

    Witaj.
    Polecono mi, ORBITREK REEBOK TXF3.0 BLACK EDITION MEGA titanium.
    Moja waga 120 kg przy wzroście 173 cm.Proszę o opinie lub dobór orbitreka do moich parametrów.Użytek domowy, intensywny.
    Pozdrawiam.

  • #61

    Simon (Saturday, 11 February 2017 22:17)

    Cześć. Proszę o poradę. Orbitrek do domu:ojciec 100kg 185cm, matka 56kg 160cm. Każdy kilka razy w tygodniu. Budżet do 5 tys. Proszę o dwie propozycje.

  • #60

    Marta (Saturday, 04 February 2017 09:13)

    Witam,

    Tata 172 cm, 65kg, Mama 152 cm, 85 kg. Szukamy czegoś do 1500 złotych do domowego treningu- dla Taty żeby oprócz biegania mógł się przygotować do półmaratonu( biega regularnie, uzupełnienie treningu) , Mama musi schudnąć. Szukam wśród używanych, znalazłam Kettlera Verso 307, jedyne co mnie martwi to długość kroku, jeśli możesz możesz coś zasugerować jakiś model.

  • #59

    Sylwek (Tuesday, 31 January 2017 20:53)

    Witam.:-)
    Mam podobny problem jak mój poprzednik ale po głębszej analizie wniosek jest że to ta sama konstrukcja i parametry tylko inny programotor i co za tym idzie programowanie. Czy tak?
    Jaka jest u Pana cena e-glide SR?
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam Sylwek.

  • #58

    Andrzej (Saturday, 21 January 2017 09:06)

    Zastanawiam się nad wyborem między orbitrekiem E-Glide SR a Spirit E-Glide.
    Jakie są minusy , plusy E-Glide SR w stosunku do pierwszego w Pana rankingu Spirit E-Glide? Czy są to porównywalne klasowo orbitreki? (jakość wykonania, płynność ruchu, czy nie jest glośny, awaryjność)
    Byłbym bardzo zobowiązany za pomoc w wyborze.
    pozdrawiam,
    Andrzej

  • #57

    Lidia (Monday, 16 January 2017 20:28)

    Przeczytałam wszystko od deski do deski. Obejrzałam wszystkie filmy i wiem że mam kupić z napędem przednim i wąski rozstaw stóp. Mam 163 cm waga 50kg. Pracuję bardzo dużo na komputerze i moje nadgarstki wymagają stale ćwiczeń. Czy zatem zakup orbitreka to dobry pomysł? jeśli tak to jaki model by mi Pan polecił. Czy jest możliwe by z tego samego urządzenia korzystała druga osoba, która ma wzrost podobny, ale waży 80 kg? Z góry dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam

  • #56

    Konrad (Saturday, 14 January 2017 20:09)

    Fajna strona, nie spodziewalem sie, ze mozna testowac orbitreki.

    Nie do konca rozumiem, spojrzalem na oceny trzech wymienionych wyzej orbitrekow, FS3.5e , S1, axo.

    Komfort 3 na 5 a polecany?

    Potrzebuje orbitreka to redukcji tkanki tluszczowej i kondycji. Obydwoje z zona nie posiadamy nadwagi, ja waze nieco ponad 80 przy 179 zona tez wrecz idealnie.

    Czy jest sens interesowac sie drozszymi?

  • #55

    AniaBE (Wednesday, 04 January 2017 22:06)

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zamówiliśmy xterra 3.5, bo mąż odmawia składania jasnych deklaracji co do swoich treningów:) Ustaliliśmy, że jak już "zajeździmy" to urządzenie, to przesiądziemy się na większe:) Czekamy z niecierpliwością na dostawę z axxo. Plany treningowe też już kupione. Jeszcze jedno pytanie, nigdzie chyba o tym nie mówiłeś, jaka mata będzie dobra pod orbitrek (drewniana podłoga) - czy dobra będzie taka przezroczysta z poliwęglanu, jak pod meble biurowe? Pozdrawiam:)

  • #54

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:58)

    *czekam z niecierpliwością :) Wybór padł na F.S 3,5. Póki co katuje starego orbitreka. Zdaje sobie sprawę, że sprzęt w siłowni jest profesjonalny i lepszy ale wole taką opcje niż bezczynne siedzenie :)
    P.S.
    Fajny program treningowy-nie mogłam się oprzeć i już cały przejrzałam :) Jest ułożony bardzo logicznie, naprawdę to widać :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Natalia

  • #53

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:51)

    Ślicznie dziękuję za wyczerpujące informacje (również telefoniczne :)) orbiś już zamówiony w Axxo i czeka

  • #52

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017)

    Oba mają pasy, a jeśli ja mam np pas innej firmy który łączy się bezprzewodowo to też połączy się z fs3.5e lub caracasem (z tego co wiem caracas Bluetooth nie ma więc jak te pasy łączą się z urządzeniem?)

  • #51

    Orbitrekguru (Wednesday, 04 January 2017 14:50)

    Cześć Rafał, najbardziej będzie pasował FS3.5e. Ma najwygodniejszy krok i pas w zestawie. Później Caracas, bo ma drugi najwygodniejszy krok i chyba też pas w zestawie.
    Pozdrawiam

  • #50

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017 00:42)

    Witam, szukam orbitrek dla żony (160cm/50kg). Mamy wypatrzonych kilka modeli: Sportop e2000i, Sportop e880i, xterra fs3.5 oraz Insportline caracas. Tu moje pytanie o pas telemetryczny - który orbi będzie działał np z pulsometrami? Który orbi pasowałby najlepiej dla niej? Dzięki

  • #49

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:38)

    Cześć Aniu. FS3.5e powinien na początek w zupełności wystarczyć i powinno być Ci na nim wygodniej niż na FS3.9e.
    Pozdrawiam

  • #48

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:36)

    Cześć Ania BE
    Polecam obydwie maszyny, ale jeśli masz wybór, to FS4.0e lub FS3.9e będzie lepszą opcją. Są to lepsze maszyny, po prostu. Nie kierował bym się tu danymi technicznymi, ale faktem, że droższe modele są lepiej wykonane, zapewniają większe obciążenie, są stabilniejsze itd. Jeśli mąż będzie wspierał Cię w treningach tylko okazjonalnie, to FS3.5e będzie ok, ale jeśli będzie ćwiczyć regularnie, to w pewnym momencie trening nie będzie dla niego żadnym wyzwaniem, bo obciążenia będzie dla niego za mało.
    Pozdrawiam

  • #47

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:29)

    Cześć Natalia,
    pamiętaj, że za 2000zł nie ma nic zbliżonego nawet do Technogyma za 30000zł. Z wymienionych przez Ciebie, FS3.5e i E-NW1000 znam bardzo dobrze i polecam obydwa. Obydwa powinny też sprawdzić się u Ciebie. Na temat X520 wypowiem się po testach. Pozdrawiam

  • #46

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:25)

    Cześć Stefan,
    przypomniały mi się akademickie czasy i z tego co rozumiem, to orbitrek musi być odpory na wiele różnorodnych czynników. Za 3000zł nie znajdziesz nic rozsądnego do użytku light commercial możesz zwiększyć budżet do 5000zł?
    Pozdrawiam